Elektronik park freni nedir, nasıl çalışır, zararı var mıdır ?

teknolojinin müthiş bir hızla ilerlemesi sayesinde araba üreticileri devamlı olarak müşterilerinin günlük sürüşlerini daha kolay hale getirmek için çalışmaktadırlar. buna verebileceğimiz en çarpıcı örnek, elektronik park frenidir. çoğu araba üreticisi, kola dayalı geleneksel el fren sistemi yerine bundan daha da modern çizgilere dayalı ve daha az emek harcanan elektronik park frenlerini kullanmaya başlamıştır. araba konusunda devrim meydana getiren bir çok ayrıntı vardır işte bu devrimlerden bir tanesi de hiç kuşkusuz elektronik park frenidir.

ELEKTRONİK PARK FRENİ NEDİR SİSTEM NASIL ÇALIŞIR ?

bir çok arabada bulunan klasik el freninin çalışma mantığı oldukça kolaydır ve bir çoğumuz tarafından bu mantık bilinmektedir. arabaya bineriz ve kolu yukarı çektiğimizde frenlerin her birine giden iki kablo ile frenleri sıkmış olursunuz ve sonuçta araba hareket etmez. bu fren kablolarına gerginlik ekleyerek fren balataları arka tekerlekleri sıkıca yerine sabitlemek için diskleri sıkıştıracaktır. bu andan itibaren araba hareket etmez.

Elektronik park freni 1

konuyu daha da basitçe anlatmak istesek şöyle diyebiliriz; elektronik park freni, az önce anlattığımız mekanik sistemin yerine elektrikli bir fren uygular. şoför koltuğunun hemen yanında duran ilgili düğmeye bastığınızda her fren kaliperindeki motorlar balataları diske sıkıştırır. fren düğmesine basıldığında fren kaliperlerindeki mekanizmanın sesini duyarsınız. işte  bu sesin anlamı artık aracınız sıkıca sabitlendi ve hareket etmeyecek demektir. fakat elektronik fren size klasik el freni kadar güvenli gelmeyebilir 🙂

arabaya bindiniz ve hareket etmek istiyorsunuz bu durumda elektronik el frenini serbest bırakmak için aracı hareket ettirmeniz yeterli olacaktır. işte hepsi bu kadar ! elektronik fren, arabanızı hareket ettirmek istediğinizde çoğu kez otomatik olarak devre dışı kalır. birçok araba modellerde ise aracı ilk anda çalıştırdığınızda ayağınızı frenin üzerine koymanız ve elektronik el frenini devre dışı bırakmak için itmeniz gerekebilir. bunun beraberinde normal el frenini (klasik kollu el freni)  indirmiş gibi aracınızla hareket etmeye başlayabilirsiniz.

Elektronik park freni 2

ELEKTRONİK PARK FRENİ DEZAVANTAJI, ZARARI, TEHLİKESİ VAR MI ?

elektronik fren sistemi bulunan arabalara diğer fren sistemi olan arabalar gibi rahatlıkla müdahale edemezsiniz. sistem klasik fren sisteminde olduğu gibi basit olarak işlemez; karmaşık bir işlem zinciri söz konusudur. buna bir örnek verecek olursak, mesela arabanın balataları ! evet, meraklı ya da kendi işini kendiniz yapmasını seven biriyseniz elektronik fren sistemi  bulunan arabalarda fren balatası değiştirmek sizde hayal kırıklığına meydana getirebilir  yani el freni elektrikle çalıştığından, fren balatalarının değiştirilmesi için bir profesyoneli araba tamircisinine uğramanız kaçınılmazdır . genel olarak, balataları çıkarabilmeniz ve fren kaliperlerini açmak için bir tanılama dizüstü bilgisayarına ihtiyacınız olacaktır.

Elektronik park freni 3

diğer yandan bir önemli husus daha hatırlatmak isteriz. genellikle yaşı genç otomobil tutkunları da (her ne kadar tasvip etmiyor olsak da) karlı bir yolda el frenini çekip bir miktar eğlenme şansını elektronik park freni ile yapamayacaklardır. heyecan tutkunu yaşı genç sürücü dostlarımız, karlı bir otoparkta el freni çekerek yapacakları çılgınca hareketler artık geçmişte kalacak bir tutku olacaktır. zira hareket halindeyken elektronik park freni devreye alınamaz.

ELEKTRONİK PARK FRENİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN DİĞER AYRINTILAR ?

sisteminde elektronik el freni olan birçok otomobil, arabanın dik yokuşlarda geri gelmesini önleyen yokuş kalkış destek fonksiyonuna sahiptir. bir çok kişi arabayı dik yokuşlarda kaldıramaz ve arkasında ki araca çarpar. ancak elektronik el freni olan bir araçta arabayı yokuşlarda kaydırma denilen bir şey mümkün değildir, her seferinde durduğunuz yokuşlu yollarda rahatlıkla kalkış yapabilirsiniz ve arkanızda bulunan araca (acemiler için konuşuyorum) çarpmamız olursunuz 🙂

elektronik el freni olan bazı modeller (genellikle volkswagen) otomatik bekletme (auto hold) özelliğine sahiptir. auto hold özelliği ise, herhangi bir kavşak noktasına geldiğiniz zaman ya da trafik ışıklarına yaklaştığınızda durduğunuzu tespit eder ve sizin için frenleri basılı tutar. bu özellik bir çok kişinin kafasının karışmasına neden olabilir. ancak söz konusu bu özellik sayesinde ayaklarınızı devamlı olarak frende tutmak zorunda kalmazsınız. kalkış için hareket etmek istediğiniz de ise debriyaja bastıktan sonra ya da otomatik araçlarda gaza dokunup hızlanmaya başladıktan sonra frenler otomatikman serbest kalır.

Elektronik park freni 2

elektronik el fren sistemine sahip araçlarda bir diğer bilinmesi gereken önemli özellik ise, elektronik park frenlerinin kesinlikle çok faydalı olduğudur. bu sistemde arka frenlere giden fiziki bir kablo söz konusu olmayacağından, klasik el frenlerinde zamanla aşınan bu kablonun kopması gibi bir durumla karşılaşmazsınız. öte yandan, elektronik fren sistemine sahip arabalarda otomobilin iç mekanını da oldukça ferahtır. düşünsenize koca bir fren kolu yok. aracın konsolundan büyük bir kol çıkarak ekstra saklama alanı, bardak tutucular yahut daha fazla düğme gibi daha başka şeyler için yer harika bir boşluk açılmış olacaktır.

Elektronik park freni 1

arabalarda bulunan el freni çok önemli bir sistemdir. insanların büyük bir kısmı söz konusu sisteme alışamadıkları için bu yüzden yeni çıkan elektrikli modellerin kuşkuyla karşılanması gayet olağandır. bu bakımdan, elektronik park freni gerçekten de geleneksel el freninin ikincil doğasına dönüşen şeylerden biridir – tıpkı tüm iyi araç gereçler gibi. hızla değişen ve gelişmekte olan teknoloji sayesinde daha az maddi kaynaklarla daha harika ve kullanışlı sistemler meydana gelebilmektedir. işte elektronik park freni de bu anlattıklarımıza en harika örneklerinden bir tanesidir.