yerel mahkemede bir davanız var… ve bu davanız şayet taraflardan bir tanesinin başvurusu sonucu yargıtaya gitmişse işin birde yargıtay aşaması vardır. şayet davaya taraflardan bir tanesi itiraz etmişse bu “dava-dosya” yargıtaya gitmeden, orada hükme bağlanmadan kesinleşmiş sayılmaz. anlaşılıyor ki; bir davanın kesinleşebilmesi için yargıtay denetiminden geçmesi ve ancak yargıtay tarafından karara bağlandıktan sonra kesinleşmesi söz konusu. yargıtay tarafından karara bağlanmayan hiç bir dava kesinleşmiş sayılmaz.
BURAYA DİKKAT: taraflardan bir tanesi davaya itiraz ederse dosya yargıtaya gider ! itiraz etmezse dava dosyası yargıtaya gitmez ve yerel mahkemenin verdiği karar YARGITAYA GİTMEDEN 7 gün içerisinde kesinleşir.
yargıtaya giden bir dava dosyasının orada geçirmiş olduğu bir sürü aşama vardır. biz bu aşamaları teker teker burada anlatmayacaz. bu yazımızın konusu sadece, yargıtay dosya savcı incelemesinde ne demek soruna anlaşılır ve basit bir şekilde cevap vermek.
dosyanız yargıtaya gittikten sonra arşive alınır daha sonra sırası geldiğinde arşivden çıkar ve yargıtayda bulunan bir savcının (yargıtay savcısı) önüne gelir. yargıtay savcısı aynen yerel mahkemede olduğu gibi dosya üzerinde bir görüş bildirir ve görüşünü bildirdikten sonra dosyayı ilgili yargıtay dairesine yollar. yargıtay savcısı dosya üzerinden hem görüş bildirir hemde dava dosyasında eksik evrak var mı onları kontrol eder. şayet dosyada bir evrak eksik ise dosyayı komple yerel mahkeme geri yollar ya da eksik evrakın ivedi bir şekilde gönderilmesini ister. dosyayı toparlar ve dosya üzerinde bir görüş bildirir son olarakda dosyanın en son şeklinin alması için onu yargıtay dairesine yollar.
diyelim ki yerel mahkemede bir davanız vardı (yerel mahkeme demek, sizi yargılayan ilk mahkemedir) siz bir suça karıştınız ve 15 senelik bir ceza aldınız ve itiraz ettiniz dosyanız yargıtaya gitti. işte yargıtaya giden bu dosya üzerinde orada bulunan savcı tekrar bir görüş bildirir. ya size verilen cezanın onanmasını ister ya da bozulmasını ister.