yargıtay demek amiyane bir tabirle “mahkemelerin babası” demektir. yargıtay, “mahkeme” anlamında ülkemizdeki en yetkili organdır. türkiye’nin her ilinde görev yapan mahkemelerin vermiş oldukları karar, yargıtay denetiminden geçmedikten sonra kesinleşmiş sayılmaz. yargıtay, yerel mahkemelerin vermiş oldukları kararı denetleyen bir mekanizmadır. yargıtay, yerel mahkemenin vermiş olduğu bir kararı inceler, usul ve yasaya aykırı bir durum tespit ettiği anda dosyayı yeniden görülmesi için yerel mahkemeye gönderir. işte buna yargıtaydan döndü denir.
bir dosyanın yargıtaydan dönmesi için kat etmesi gereken bir çok aşama vardır. merak edenler için bu aşamaları kısaca ve kaba hatlarıyla anlatmak istiyorum;
- yerel mahkemenizden çıkan karar siz ya da diğer taraf itiraz ederse yargıtaya gider. (her iki tarafta itiraz etmezse 7 gün içinde kesinleşir)
- karara itiraz ettiniz diyelim, dosyanız ankara’ya yani yargıtaya gider.
- yargıtaya gelen dosyalar arşive alınır, ön inceleme ve inceleme gibi aşamaları geçtikten sonra bir karar verilir.
- verilen bu karar yerel mahkemenin kararına itiraz niteliğindeyse dosya az evvelde söylediğimiz gibi yargıtaydan döner.
- yargıtaydan dönen dosya yeniden incelenmek için yerel mahkemeye geri gelir.
- bir dosyanın yargıtaya gidip dönmesi en iyimser bir tahminle 1 ila 1,5 senelik (bu süre daha fazla olabileceği gibi daha azda olabilir) bir zamana yayılır.